In ons oververeenvoudigde landje zijn 3 verschillende beleidsniveaus bezig om een aanvullende sociale bescherming te creëren, bovenop de Belgische sociale zekerheid. Het is absurd dat die drie instanties op dit moment niet samenwerken aan 1 oplossing voor Brussel. Er is maar 1 oplossing: samenwerken, en wel vanaf nu!

Wie is bezig met extra sociale bescherming?

Vlaanderen heeft een zorgverzekering en wil die uitbreiden naar een Vlaamse Sociale Bescherming. Dit wordt een soort aanvullende sociale zekerheid, verplicht in Vlaanderen, niet in Brussel.

Wallonië werkt aan een “assurance autonomie” die in 2017 klaar moet zijn.

En Brussel?

De Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft alvast een studie besteld… om te bekijken of het haalbaar is om een Brusselse zorgverzekering te creëren.

Wat betekent dit voor de Brusselaars?

Als dit zo doorgaat komen in Brussel 3 verschillende systemen naast elkaar te staan, bovenop de bestaande sociale zekerheid. Wat krijg je dan? in 1 woord: chaos. Denk aan:

  • Brusselaars die verplicht bij Brusselse zorgverzekering moeten aansluiten en daarbovenop mogen aansluiten bij Vlaamse en Waalse systemen. => betaal minstens 1 x omdat het moet, maar 2 of 3 keer als je kan?
  • Vlaamse Brusselaars die al jaren betaalden voor een Vlaamse zorgverzekering (nu nog zo’n 44 000!) krijgen minder dan inwoners van Vlaanderen (omdat in Brussel slechts een deel van bevoegdheden bij Vlaanderen zitten).

Het kan niet de bedoeling zijn dat Brusselaars moeten zich moeten gaan “shoppen” in sociale bescherming. Of dat je kiezen voor een Vlaamse of een Waalse sociale bescherming.

Wat moet er nu gebeuren?

Er moet één geïntegreerd Brussels systeem komen. Vlaanderen, Wallonië en Brussel (de GGC, VGC en Cocof) zullen dit samen moeten uitwerken. Dit wordt een huzarenstukje, maar dat kan lukken. De beleidsmakers moeten de complexe puzzel nu in elkaar steken, zodat de Brusselaar kan rekenen op een éénvoudige en klantgerichte zorg-op-maat.

Lees ook dit persartikel:

http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/arnaud-verstraete-groen-ouderenzorg-wordt-chaos