Wat zijn de speerpunten van het woonbeleid waar Groen voor staat en waar ik aan werk in het parlement? Hier vind je een snel overzichtje.

Levenskwaliteit komt voor Groen op de eerste plaats en wel voor iedereen, niet voor een beperkte elite.

Dat betekent: de kwaliteit van de woningen verbeteren en de prijs beheersen. Kwaliteit gaat over de woning zelf (energieprestaties, gezonde woning, genoeg voorzieningen, …) maar dat gaat ook over de omgeving waarin we wonen. Dat betekent gezonde lucht, vlotte mobiliteit en alles voor je dagelijkse behoeften op een wandelbare afstand (school, crèche, winkels, stukje groen, …).

Wonen moet ook betaalbaar zijn. In Brussel is dat een echte uitdaging geworden. Meer dan de helft van de Brusselaars huren hun woning en zijn afhankelijk van de trends en schommelingen van de huurprijzen. Het feit dat de vraag naar woningen in Brussel veel hoger ligt dan het aanbod zorgt ervoor dat prijzen stijgen en blijven stijgen.

Meer huizen bouwen is dus sowieso een deel van het antwoord. Daarbij moet een echte inhaalbeweging komen voor sociale woningen. De plaatsen waar die nieuwe woningen komen moeten slim gekozen worden. Zie de bovenstaande redeneringen over leefkwaliteit. Nabijheid van openbaar  vervoer, crècehs, scholen, winkels enz zijn belangrijke elementen hierbij.

De overheid kan ook innovatieve woonoplossingen stimuleren. Denk aan

* cohousing of samenhuizen: je woont in je eigen woning, maar deelt een aantal voorzieningen zoals tuin, wasruimte, speelzaal, enz.

* intergenerationeel wonen: zoals samenhuizen, maar dan met verschillende generaties, die voor elkaar kunnen zorgen.

* community Land Trust (CLT). Instrument om een eigen woning betaalbaar te maken voor groepen die dit “op de markt” niet kunnen betalen. Een vereniging van publiek en privé partners (de “trust”) stelt terreinen beschikbaar waar mensen een woning op kunnen kopen. Je bent dus eigenaar van je woning, maar niet van de grond.

In het parlement steun ik de maatregelen en voorstellen die in deze richting gaan.