Het Beliris-fonds, bedoeld om de Brusselse hoofdstedelijke functie te ondersteunen, wordt dit keer voor bijna 20% gebruikt om Federale uitgaven te betalen. De Nva orgaiseert hier dus zelf een financiële transfer van de Vlaamse hoofdstad naar de Federale overheid.

Wat is het probleem? Het Beliris-fonds dient voor Brusselse uitgaven en die worden nu in grote mate gebruikt om de gewone Federale uitgaven in Brussel te betalen.  Vergelijk het met een werkgever die zegt: “ik ga 20% van je loon inhouden om je onkosten (pc, bureau, enz.) hier te betalen”. In theorie is het voor jou bedoeld, maar je begrijpt ook dat de werkgever zo op zijn kosten bespaart en jij bent dat geld wel kwijt. Dat is wat Brussel nu meemaakt, onder impuls van de Nva. Het is nu breed bekend dat Minister Van Overtveld er niet in slaagt zijn begroting op orde te krijgen. Nu krijgen Nva Ministers Jambon (oa. regie der gebouwen) en Elke Sleurs (oa. wetenschapsbeleid), ettelijke tientallen miljoenen doorgesluisd uit het Beliris-fonds voor Brussel.

Minister-President Vervoort (PS) heeft zich laten ringeloren en vindt dan geen beter idee dan het geheel vergoeilijken: “niet goed, maar aanvaardbaar” klinkt het slapjes.

Ook Brussel Nieuws en De Morgen brachten dit nieuws:

http://www.demorgen.be/binnenland/federale-regering-steunt-zichzelf-via-brussel-b09267c1/1n39uH/

http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/federale-regering-besteelt-brussel-bij-belirisakkoord