meorial in brusselWaarom is de toekomst van de Memorial Van Damme in Brussel bedreigd?

De Brusselse Regering heeft op initiatief van Minister Guy Vanhengel beslist om een nieuw stadion te bouwen op parking C, waarin geen plaats is voor atletiek. Het bestaande Koning Boudewijnstadion, mét atletiekpiste, zou moeten verdwijnen voor NEO, een ontwikkelingsproject voor de Heizelvlakte. In juli raakte bekend dat er op de Heizel een nieuwe sportinfrastructuur met atletiekpiste wordt gepland, maar slechts met 5000 zitplaatsen. Zonder atletiekstadion kan de Memorial Van Damme, die tot 45.000 bezoekers op de been brengt, niet meer doorgaan in Brussel.

Waarom is de Memorial Van Damme zo belangrijk?

De Memorial wordt soms de mooiste atletiekmeeting ter wereld genoemd. Er zijn weinig sportevenementen in België die zo’n grote internationale uitstraling genieten. Dat heeft het te danken aan haar piste, de topatleten die deelnemen … en (vooral) aan de sfeer!

De Memorial ademt atletiekgeschiedenis. 14 wereldrecords werden er gebroken, waarvan er 3 nog staande zijn. Naast de ongelofelijke prestaties, heeft de Memorial ook een andere invloed gehad: het was de eerste internationale ontmoeting die experimenteerde met zaken zoals vuurwerk, drums etc. om de sfeer op te luisteren, een echte trendsetter dus.

Het is ondenkbaar om deze schitterende Brusselse sportparel, waar overal ter wereld met bewondering naar gekeken wordt, stomweg te stoppen.

In deze tijden waarin Brussel al te vaak negatief in beeld komt, is deze positieve imago-booster voor onze hoofdstad echt onmisbaar. Wat baten dure imago-campagnes als je je eigen sterkhouders kapot maakt?

Werkt de huidige Regering aan een oplossing?

Er is geen enkel zicht op concrete oplossingen bij deze Regering.

Wel is er een task force in het leven geroepen die een oplossing moest zoeken voor de Memorial. Er is ook een studie besteld bij de VUB. Die studie concludeert dat er 2 opties zijn:

  • Ofwel een nieuw atletiekstadion voor 20.000 toeschouwers op de Heyzelvlakte
  • Ofwel een grondige renovatie van het Jesse Owensstadion in Anderlecht

De tweede optie werd door de organisator van de Memorial (Wilfried Meert) weggezet als “onrealistisch” aangezien er teveel woningen gebouwd zijn rond dat Owensstadion.

De eerste optie werd door de voorzitter van overheidsinstelling NEO (Henri Dineur) afgedaan als “geen optie”, aangezien zij niets anders zien passen in de ontwikkelingsplannen voor de Heizel dan een kleine piste en plaats voor zo’n 5000 toeschouwers.

Welke oplossingen stelt Groen voor?

Of er nu een nieuw voetbalstadion komt of niet: er moet hoe dan ook plaats blijven voor de Memorial in Brussel. Zo eenvoudig is het!

De meest eenvoudige optie lijkt om het Koning Boudewijnstadion te behouden en grondig te renoveren. Groen ziet hier liefst een multisport-tempel ontstaan, waar naast atletiek ook plaats is voor rugby, hockey, basket, volleybal… Onder de grote tribunes is trouwens plaats genoeg voor indoor sportzalen.