15 07 15 nationaal_voetbalstadion

Vanaf hoeveel euro kun je niet langer zeggen dat een voetbalstadion gratis is? Dat lijkt een makkelijke vraag. Vanaf 1 € en meer ben je zo ver, denk je waarschijnlijk. De Brusselse Minister van Begroting ziet dat echter anders.

400 miljoen euro is eigenlijk hetzelfde als “gratis”

“Het stadion kost de belastingbetaler geen cent!” houdt die nog steeds vol. Maar hij was er blijkbaar bij vergeten vermelden dat die belastingbetaler wel moet betalen voor de parking (80 miljoen €), de uitbating (123 miljoen €), de infrastructuur voor de bereikbaarheid (150 miljoen € en moet nog groeien), grond ter beschikking stellen (schatting: 45 miljoen €), juridische adviezen (1,2 miljoen €) en … sinds vorige week ook: veiligheidskosten!! (1,1 miljoen € / Jaar gedurende 30 jaar).

Nieuw fiscaal cadeau voor RSC Anderlecht

Het Laatste Nieuws maakte bekend dat Minister Vanhengel een constructie opgezet heeft om het Brussels Gewest jaarlijks te laten betalen voor de veiligheid op het Heizelplateau (lees: rond het eurostadion). Kneepje: Brussels Gewest  betaalt aan de Stad Brussel en die mag daardoor geen bijdragen vragen van RSC Anderlecht hiervoor. Als je weet dat RSC Anderlecht nu jaarlijks wél tussen de 700.000 en 1 miljoen betaalt aan de gemeente Anderlecht… dan begrijp je snel de kern van de zaak. Guy Vanhengel heeft een constructie opgezet waardoor de veiligheidskosten betaald worden door het Gewest, waardoor RSCAnderlecht niet langer belastingen moet betalen. Een fiscaal cadeau van 1 Miljoen euro per jaar voor RSCA. Bedankt Guy!

Waarheden achterhouden en verdraaien in het Parlement

In december 2015 vroeg ik nog expliciet aan de Minister of hij fiscale of financiële voordelen had toegekend om de akkoorden rond Eurostadion te laten tot stand komen. Hij heeft dat expliciet ontkend. Nochtans had hij op de fiscale regeling al meer dan een maand voordien op poten gezet. In het Parlement heeft hij dus feiten achtergehouden en gelogen. De herhaling daarvan afgelopen vrijdag (29 januari) bevestigt dat dit geen éénmalig voorval was. Het feit dat ik bovendien door de Minister in persoon bedreigd werd met een klacht bevestigt alleen maar het beeld van een onfrisse werkwijze. De vraag dringt zich op of de Minister nog geloofwaardig is om het Eurostadion-dossier verder te beheren.

Tijd voor totale transparantie en goed bestuur en wel nu!

Deze was ernstig genoeg om veel persaandacht te krijgen, enkele voorbeelden:

De Standaard over de leugens:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160131_02100683

Brussel Deze Week over de leugens:

http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/politieke-hoogspanning-over-eurostadion-vanhengel-heeft-verzwegen-en-gelogen

Het Laatste Nieuws over het actualiteitsdebat:

http://www.hln.be/hln/nl/1284/Anderlecht/article/detail/2600479/2016/01/29/Vanhengel-ontploft-tijdens-debat-Eurostadion-Jullie-zijn-nestbevuilers.dhtml

Er verschenen gelijkaardige stukken in de Tijd, de Morgen, het Nieuwsblad en Brussel Nieuws.