Van groene economie had je wel al gehoord, maar blauwe economie?

Gunter Pauli – ex-CEO van Ecover – gebruikt de term Blauwe Economie voor een economie die leert van de efficiënte oplossingen van de natuur … en zo veel jobs creëert en tegelijk onze blauwe planeet beschermt. Dat dit geen vage idealen zijn bewijst Pauli door 100 concrete inspirerende voorbeelden te geven.

vb 1: wat nu beschouwd wordt als afval is eigenlijk een grondstof

Wereldwijd wordt enorm veel koffie gedronken en het koffiedik wordt daarna weggegooid. Een blauwe economie oplossing is om koffiedik te gebruiken voor paddenstoelenkwekerijen. Paddenstoelen groeien erg goed op die materie. Bovendien is er een groeiende markt (voornamelijk in Azië) voor bijzondere eiwitrijke paddenstoelen. De restanten van de paddenstoelen kwekerij zijn vanwege de eiwitten in de wortels van de paddenstoel voedzaam veevoer. Pauli schat de mogelijke opbrengt in voedzame paddenstoelen op 16 miljoen ton in 45 landen wanneer alle 25 miljoen koffieboerderijen en 100.000 cafés hun koffie planten en –pulp zouden gebruiken voor de kweek van paddenstoelen. Daarnaast ontstaan er bij de boerderijen alleen al 50 miljoen banen om de productie te bewerkstelligen. In Colombia wordt deze combinatie koffieplantage – paddenstoelenkweek steeds vaker met succes toegepast, maar ook in Nederland en in … Brussel!

Ga een kijkje nemen op lechampignondebruxelles.be of op permafungi.be. Bij laatstgenoemde kun je ook een doe-het-zelf-kit bestellen om met je eigen koffiedik bio-oesterzwammen te kweken bij je thuis! Misschien ook een leuke cadeautip voor de eindejaarsperiode?

vb 2: Algen leveren energie en halen CO² uit de lucht

Één hectare algenproductie kan 3000 liter algenolie per jaar opleveren. Ter vergelijking, palmolie levert 1000 liter olie per hectare. Naast biobrandstof kunnen algen voedingssupplementen opleveren (Spirulina, veel eiwitten) en natuurlijke esters die gebruikt kunnen worden in cosmetica. Om te groeien hebben algen CO2 nodig. Idealiter zou elke kolencentrale in de wereld gecombineerd worden met een algen kwekerij zodat de uitstoot van de centrales direct kan worden omgezet in algenproductie waardoor er geen luchtvervuiling optreed en bovendien extra energie wordt opgewekt. Wanneer de bewezen algentechnologie zou worden ingezet binnen de energievoorziening zouden er in met een investering van 10 miljard doller (gelijk aan het bouwen van 10 kerncentrales), 10.000 kerncentrales wereldwijd kunnen worden aangevuld met algenproductie, wat direct een miljoen banen oplevert.

vb 3: verwarming, airco en luchtverversing overbodig door bouwtechniek geïnspireerd op termietenheuvels

Gebouwen zouden gebouwd kunnen worden door gebruik te maken van de techniek die termieten gebruiken om hun heuvels te bouwen, waarin temperatuur geregeld wordt door middel van luchtstromen. Door deze techniek te integreren in gebouwen zoude verwarmingsinstallaties en airconditioning overbodig zijn. Niet alleen is dit een goedkopere oplossing in termen van energie die nodig is om temperatuur te beheersen, het is ook beter voor het milieu omdat er minder fossiele brandstoffen en uitstoot nodig zijn. Overigens heeft het gebruik van luchtstromen ook een positief effect op de gezondheid doordat de lucht in elke ruimte continue ververst wordt. Hierdoor kunnen bacteriën zich minder snel ophopen.

In het Nederlandse Assen werd een milieu Educatief Centrum op deze manier gebouwd: http://www.bouwenwonen.net/nieuwbouw/read.asp?id=37458